25 година рада Матичне библиотеке Источно Сарајево

Штампа
Вијести

Матична библиотека Источно Сарајево ове године обиљежава 25 година рада. Тим поводом, 28. јуна, у сали Културног центра Источно Ново Сарајево биће одржана свечана Академија.

Због тренутне епидемиолошке ситуације, Академија ће се одржати у складу са препорукама Републичког штаба за ванредне ситуације. У програму Академије учествоваће студенти Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, полазници студија „Театролог“,  а биће приказан и документарни филм о Матичној библиотеци Источно Сарајево. Прије Академије, у холу Културног центра биће отворена изложба „Издавачка дјелатност Матичне библиотеке Источно Сарајево: 1997-2021“.

Током протеклих 25 година, Матична библиотека је успјела постати и остати културна установа од угледа и повјерења. Данас има више од 4.500 редовних читалаца са око 35.000 посјета годишње. Књижни фонд броји око 118.000 примјерака и по томе је друга по величини у Републици Српској. 

Матична библиотека Источно Сарајево основана је 1996. године, након пресељења српског становништва у Републику Српску из општина које су Дејтонским споразумом припале Федерацији Босни и Херцеговини. Књижни фондови Народне библиотеке „Марко Марковић“ са Грбавице, и Српског народног универзитета „Ђуро Ђаковић“ са Илиџе, пренесени су у простор касарне Слободан Принцип Сељо, како би се формирала нова библиотека за потребе града који се стварао.

Због преданог рада са читаоцима, усавршавања запослених, интензивне сарадње са Друштвом библиотекара Републике Српске и Библиотекарским друштвом Србије, потом Гете институтом и Британским савјетом, као и многим другим институцијама и установама, Матична библиотека Источно Сарајево проглашена је за најбољу библиотеку Републике Српске у 2007. години. При томе, пружала је помоћ отварању библиотеке на психијатријској болници Соколац, Институту за форензику, Дому за стара лица, те Државном затвору у Војковићима. У сопственом простору у функцију је стављено одјељење за слијепе и слабовиде особе, а од 2015. године библиотека је почела са снимањем аудио књига у студију које је опремљен уз помоћ амбасаде Краљевине Мароко.

Иако су програмски задаци Библиотеке дефинисани законом, међународним стандардима и смјерницама за рад библиотека, наш рад увијек је у функцији реализације циљева од општег интереса који подразумијева доступност информацијама и знању свима без обзира на социјалне, друштвене, старосне или било које друге разлике.