Одржана аустријска премијера филма о Јени Лигтенберг

Штампа
Вијести

Аустријска премијера документарног филма "Јени - мало свјетло са запада", редитеља Слободана Симојловића, одржана је синоћ у Бечу.

Пројекцији филма посвећеног Холанђанки Јени Лигтенберг, која је током протеклог рата у БиХ боравила у хуманитарној мисији у Палама, присуствовали су бројни угледни представници српске заједнице у Бечу.

Филм је снимљен према књизи „Ратни дневник Пале 1993-1995” коју је написала Јени Лигтенберг, а приредио академик Мирко Шошић.

Као драгоцјено и непристрасно свједочанство о рату у БиХ из угла холандске апотекарке, књига је послужила као инспирација за документарни филм који свједочи о хуманости и великој храбрости Јени Лигтенберг, која је из Амстердама 1993. године као хуманитарни радник дошла да волонтира у некадашњој војној болници „Коран“ на Палама, гдје је остала све до 1995. године несебично помажући свима којима је то било потребно.

Пројекцију у Бечу су организовали Представништво Републике Српске у Аустрији, Кинотека Републике Српске, Матична библиотека Источно Сарајево и СПКД „Просвјета“ Аустрија. Уочи премијере, у просторијама Представништва потписан је и Споразум о сарадњи између Матичне библиотеке Источно Сарајево и СПКД „Просвјета“ Аустрија.

У прелијепом амбијенту дворане Алберт Хол, о филму и књизи су говорили продуценти филма – директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић и директорица Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац, те приређивач књиге, академик Мирко Шошић.

austrijska-premijera-filma-o-Jeni-Ligtenberg-2.jpg

Продуценти су истакли да је филм настао из жеље да се институције Републике Српске одуже Јени Лигтенберг за све шта је урадила за српски народ у протеклом рату у БиХ.

– Ријеч је о једној топлој причи чија је порука универзално људска и хумана. Јени Лигтенберг је провела три ратне године несебично помажући рањенима, пацијентима и медицинској служби, углавном живећи у болници Коран на Палама. Када се вратила у Холандију, наставила је да се супротставља неистинама које су ширили одређени западни медији. Покушала је да промијени, исправи слику о српском народу која је била доминантна на Западу – рекао је директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић.

austrijska-premijera-filma-o-Jeni-Ligtenberg-3.jpg

Пројекцији филма, између осталих, су присуствовали епископ аустријско-швајцарски Андреј, који се и обратио присутним званицама, те амбасадор БиХ при ОЕБС-у Синиша Бенцун, Ања Блум испред одјела за међународну сарадњу Црвеног крста Аустрија, предсједник Заједнице српских клубова у Бечу Лука Марковић, предсједник Савеза српског фолклора Аустрије Александар Станковић, предсједник СПКД „Просвјета“ у Аустрији Марко Сарић, као и други угледни представници српске заједнице у Аустрији.

Директорица Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац је истакла да је филм одлично прихваћен у Републици Српској, али и ван њених граница, те додала да ће културне установе у Републици Српској наставити да његују културу сјећања како би свједочанства и истина о догађајима од прије 30 година остали сачувани за генерације које долазе.

На премијери у Бечу заједнички је поручено да је приказивање овог филма важно како би се сачувало сјећање на пријатеље српског народа, те да је порука филма универзална и у својој суштини антиратна.

– Велико је задовољство што смо у Бечу приредили приказивање овог филма. Данашњим генерацијама, и нашим сународницима у Аустрији, треба да прикажемо све оно што је радила Јени Лигтенберг. Пријатељи у невољи се не заборављају, а велика хуманост и посвећеност истини коју је показала Јени Лигтенберг порука је која превазилази све границе и подјеле – рекао је Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији.

Филм „Јени – мало свјетло са запада“ недавно је добио Специјално признање жирија у међународној селекцији на Мартовском фестивалу, најстаријем фестивалу документарног филма у Србији, а продуценти најављују пројекције и у другим европским земљама.

(Извор: srpskainfo.com)