Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Књижевни сусрет са писцима Дејаном Стојиљковићем и Владимиром Кецмановићем

Матична библиотека Источно Сарајево организовала је Књижевни сусрет са писцима Дејаном Стојиљковићем и Владимиром Кецмановићем.

Кецмановић и Стојиљковић заједно су написали трилогују "Немањићи" и "Каинов ожиљак" и аутори су бројних сценарија за телевизијске серије које су снимљене протеклих година.
Осим заједничких романа, ова два аутора су бројној публици у Матичној библиотеци Источно Сарајево представили и своја самостална дјела.

Писање романа "у четири руке" није тешко како то некима изгледа, потребно је само да два аутора уклопе идеје и стилове и распореде посао, сагласни су аутори романа "Каинов ожиљак" Дејан Стојиљковић и Владимир Кецмановић.

001.jpg

Стојиљковић је новинарима уочи почетка Књижевних сусрета у Источном Сарајеву појаснио да писање "у четири руке" није ништа ново за свјетску књижевну сцену.

- Када смо радили "Каинов ожиљак", мало сам се више бавио историјом или конструкцијом епохе, а Влада неким другим стварима као што су ликови и сам Андрић. Када се послије ради финална верзија то се изнивелише, тако да ту нема неке велике науке - рекао је Стојиљковић, који је са Кецмановићем написао и "Трилогију Немањића".

Стојиљковић је нагласио да је са Кецмановићем недавно договорио да ће заједнички радити на још једном роману, да публика послије тога може очекивати и наставак "Констатнтиновог раскршћа", као и четврти дио приче о Витезовима реда змаја - "Учитељ мачевања", која је започета романом "Дуге ноћи црне заставе", а у плану је збирка прича.

 

Говорећи о роману "у четири руке", Кецмановић је рекао да је првобитна идеја била да свако пише својим стилом у одвојеним поглављима, те да се на тај начин допуњују, али да су кроз писање видјели да им се нека поглавља поклапају.

- Мијешали смо се један другоме у посао. Онда смо мало изједначавали стил, тако да на крају они који су тврдили да могу погодити шта је који написао, то нису могли - истакао је Кецмановић.

05.jpg

Он је навео да је стао са писањем романа о Титу, јер је схватио да би био претјерано дугачак.

Стојиљковић и Кецмановић  одржали су предавања на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Најновије