Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Tanja Marin "Tragom mojih misli"Књига „Трагом мојих мисли“ Татјане Марин је књига медитативне прозе. У лирски обојеним записима Татјана промишља о животу и свијету, биљежећи мисли, осјећања и расположења онако како су се спонтано јављали и низали. Мудре мисли, присјећања и поуке, ауторке која посједује чврст карактер спојен с принципијелношћу, до сржи искрене и добронамјерне, многима могу помоћи освијестити љубав према најближим, властито самопоуздање и креативност којом могу мијењати свијет. Топлина ауторкиног излагања мало ће кога оставити равнодушним, а приповиједање и јесте топла нит која повезује људе. Књига „Трагом мојих мисли“  је искрени исказ једне самосвјесне жене, спремне да изађе из зоне комфора и потпуно слободна и своја, разбије клишее и границе. Било да су дефинисане нормом или личним афилијацијама.

Мирко Шошић „Живот у рату (доктори  у рату) : моје успомене (аутобиографски фрагменти)"Књига академика Мирка Шошића „Живот у рату (доктори  у рату) : моје успомене (аутобиографски фрагменти)“ антиратна је књига о рату у коме је аутор у првом дијелу књиге дао краће аутобиографске фрагменте из дјетињства везане за Други свјетски рат, атмосферу у друштву, сарадњу једног дијела несрпског становништва са окупатором и њихово заједничко учешће у злочинима, а све описано онако како је виђено очима дјетета. Аутобиографском нити аутор је повезао у јединствену цјелину све фрагменте сјећања од дјетињства, ране младости, школског и студентског доба, преко периода стручне афирмације, све до судбоносних ратних догађаја крајем вијека. У књизи је описана и атмосфера у друштву и промјене у понашању људи пред почета рата, коме је претходила интензивна медијска кампања, по којој су Срби били криви за све невоље и несреће у друштву и као такве требало их је протјерати и уништити. У књизи су  свједочанства промјенама колегијалних односа на клиници у Сарајеву, о неповјерењу по националној припадности и егзекуцијама Срба у граду, о присилном напуштању радних мјеста у Сарајево, о потреби оснивања ратне болнице на Палама, о рањеницима, војним и цивилним, о сарадњи са међународним организацијама итд.

Saša Knežević ... i druge pričeМатична библиотека Источно Сарајево објавила је збирку прича Саше Кнежевића „...и друге приче“.
Збирка прича „... и друге приче“ Саше Кнежевића садржи девет приповиједака испричаних махом у првом лицу у којима је  писац створио прави амбијент за романескно исказивање живота једне генерације од дјетињства до још једног бесмисленог рата у коме ће се наћи дојучерашњи дјечаци и дјевојчице, сада или као они који напуштају своје домове, као ратници или логораши. У овим причама  упознајемо Сарајево, углавном његова периферна насеља и живот у њима који је представљен збивањима, портретисањем и дијалозима јунака више него пишчевим описивањем. Ту је и прецизан временски оквир – вријеме ратних превирања, уз ретроспективно враћање у блиску прошлост, са кратким излетима у будућа збивања.

monografija koriceМатична библиотека Источно Сарајево напунила је 25 година од свог оснивања и иза себе је оставила тешке почетне године рада, које су, како је вријеме одмицало, бивале све плодније и успјешније тако да смо осјетили потребу да изнесемо све што смо радили од самог оснивања па све до 2022. године. Библиотека је основана по завршетку рата када се народ Српског Сарајева борио за властиту егзистенцију и када није било нимало лако пронаћи простор и начин да се брине о култури. Међутим, увијек је било појединаца који су марили за лијепу ријеч и уложили све своје напоре да нови град добије библиотеку. Ова монографија је поносни свједок стваралачког рада и инспирације њених запослених, али и корисника библиотеке.

o-ljubavi-ni-rijeci.jpgЗбирка поезије „О љубави ни ријечи“ је четврта самостална књига Маријане Петронић коју је објавила Матична библиотека Источно Сарајево. Састоји се из два циклуса. Први истовјетан наслову, и други: „Баладе, о епитафима ни ријечи“. „Насупрот наслову О ЉУБАВИ НИ РИЈЕЧИ, у свим пјесмама, у сваком стиху, станује љубав“, каже пјесник Миланко Боровчанин-Ромсок. Први циклус велича љубав у оном традиционалном мушко-женском свјетлу, откривајући несвакидашњу поезију која ријетко помиње саму ријеч „љубав“ јер се она подразумијева и без наглашавања, па је пјесникиња дискретно заобилази трагајући за ријетким биљем, врховима планине, тражећи смисао космоса и пружајући руке понекада ка ономе што је прошло, са звуком љубави у позадини. Зато и напомиње у једном стиху: „Као да носим драгоцјен ћивот/кад у вече касну свратим у младост“. Њена поезија је понекад проткана бајком, понекад фолклористиком, најбољом српском традицијом и напоменом да се не заборави ни свети Илија, ни свети Никола, ни Богојављенска ноћ. Вјера је још једна одлика Маријаниних стихова. Она вјерује оној свијетлој страни љубави гдје се очњи вид даје за очњи вид, зуб за бисер бијел, усна се усном весели, док се звијер мири са човјеком.

Dara Sekulić - Oproštajno pismo

Рукопис збирке поезије „Опроштајно писмо“ Дара Секулић је оставила у заоставштину запосленима у Матичној библиотеци.  Уз помоћ Министарства просвјете и културе Републике Српске,  Матична библиотека је објавила повјерени рукопис. Дара Секулић је сама приредила за штампу и издавач је у потпуности испоштовао задату организацију текста. Пјесме у збирци су подијељене у четири цјелине „Немој о том, ћути“, „Повјеравање“, „Разговор са Маром“ и „Жути сат“. У књизи „Опроштајно писмо“ налазе се неке од најтужнијих пјесама Даре Секулић. Овдје није ријеч само о тузи над пролазним животом или свакојаким тегобама, којима је пјесник изложен, већ дубоком очајању због слома свих вриједности, због краја  љубави и напуштености од стране најмилијих, због пуцања свих веза и односа који су давали смисао, или бар илузију смисла живљења и дјеловања међу људима.

bibliografija izdanja MBISМатична библиотека Источно Сарајево од 2000. године поред примарне библиотечке дјелатности интензивно се бави и издавачком дјелатношћу. Објављивање нових књига сматра се важним сегментом рада који на најбољи начин доприноси креирању идентитета установе и одређивању мјеста у локалном и националном културном миљеу. Како би читаоцима и истраживачима ставили на увид један важан сегмент рада Матичне библиотеке објављена је „Библиографија издавачке дјелатности Матичне библиотеке Источно Сарајево од 1997. до 2020. године“  коју је урадила библиотекарка Бранислава Милошевић. 

Изабрани радови - Љубинка Петрић БашовићМатична библиотека Источно Сарајево објавила је књигу Љубинке Петрић Башовић „Изабрани радови“. Књигу је приредио проф. др Војислав Максимовић.

vracar metastazaУ издању Матичне библиотеке Источно Сарајево објављен је други роман књижевника Горана Врачара „Метастаза“.

War diary Pale 1993-1995Матична библиотека Источно Сарајево објавила је књигу „Ратни дневник: Пале 1993-1995“ холандске апотекарке Јени Лигтенберг на енглеском језику „War Diary: Pale: 1993-1995“. Књига је објављена у преводу Бориса Брајовића и Ане Нинковић Савић. Саиздавачи су Град Источно Сарајево и Рублички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Dara Sekulić - Odbačene pjesmeУ уводној биљешци за збирку Одбачене пјесме Дара Секулић говори о томе како је ове пјесме изостављала из поетских дјела насталих и објављених послије 2007. године. За њу су то биле (привремено) „одбачене“, али не и „бачене“ пјесме. Да их је којим случајем бацила, уништила, њен опус остао би окрњен и оштећен, свеједно што је и без ових позних прилога већ био изузетно богат, са многим примјерима врхунске, животом овјерене поезије. (О чему сам раније писао у више наврата.)

Страна 1 од 3

Најновије