Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Монографија поводом 25 година рада Матичне библиотеке

monografija koriceМатична библиотека Источно Сарајево напунила је 25 година од свог оснивања и иза себе је оставила тешке почетне године рада, које су, како је вријеме одмицало, бивале све плодније и успјешније тако да смо осјетили потребу да изнесемо све што смо радили од самог оснивања па све до 2022. године. Библиотека је основана по завршетку рата када се народ Српског Сарајева борио за властиту егзистенцију и када није било нимало лако пронаћи простор и начин да се брине о култури. Међутим, увијек је било појединаца који су марили за лијепу ријеч и уложили све своје напоре да нови град добије библиотеку. Ова монографија је поносни свједок стваралачког рада и инспирације њених запослених, али и корисника библиотеке.

Развојни пут библиотеке пратио је формирање и стасавање самог града Источно Сарајево. Овом монографијом жељели смо да овјековјечимо рад и постојање Матичне библиотеке Источно Сарајево као храма културе.

Данас Матична библиотека Источно Сарајево спада у ред најбољих библиотека на простору Републике Српске и својим плодним радом заузела је значајно мјесто на пољу образовања и чувања културне баштине.

Монографија садржи више обимнијих цјелина, доносећи богатство информација о свему ономе што је Библиотека постигла од самог оснивања до дана данашњег (историјат, организација и управљање библиотечким фондовима, одјељења библиотеке, издавачка и културно-умјетничка дјелатност, заштита и конзервација библиотечке грађе, рад са корисницима, менаџмент и маркетинг у библиотеци, сарадња са другим институцијама, библиотека у перспективи итд.).

Монографија, под насловом Двадесетпет година рада Матичне библиотеке Источно Сарајево, обилује документарном грађом и као таква представља поуздано полазиште за нова и разноврснија истраживања у области културне историје и историје библиотекарства.

„Публикација Иване Куљанин је и својеврсна хроника која вјерно документује организацију и рад Матичне библиотеке у Источном Сарајеву током протекле двије и по деценије. Такође, свједочи и о културном сазријевању Сарајевско- романијске регије. Ово дјело је и споменица бројним потешкоћама које су пријечиле пут напретка Матичне библиотеке, али које су успјешно превазиђене захваљујући вољи и истрајности продуховљених појединаца.“ (из рецензије проф. др Радославке Сударушић)

Најновије