Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Стара и ријетка књига

Stara i rijetka knjigaОдјељење старе и ријетке књиге располаже фондом од 1 022 библиографске јединице. Из фонда ријетких књига издвајамо 329 књига које су објављене у периоду од 1741. до 1941. године.

Стара и ријетка књига је покретно културно добро, које представља посебан и заштићен дио књижевног фонда. Најзначајнија намјена ове збирке је да се наша, али и страна културна баштина заштити и сачува од пропадања, те да се стручњацима различитих профила омогуће што потпунија историјска, књижевна, језичка, социолошка и друга истраживања.

Посебно издвајамо дјела српских писаца, научника и културних радника који су рођени и стварали у Сарајеву, а која су од непроцјењиве важности за познавање сарајевске прошлости, историје, науке и културе.

Драгоцјеност библиотеке је 280 књига на готици које је поклонила проф. др Тања Михаћ и лична библиотека Милоша Сомборског, првог декана Архитектонског факултета у Сарајеву, директора Урбанистичког завода НР Србије и директора Урбанистичког завода Београда. Милош Сомборски је био пионир урбанизма као посебне гране архитектуре и оснивач прве југословенске Катедре за урбанизам на Архитектонском факултету у Сарајеву након Другог свјетског рата.

Збирка старе и ријетке књиге се попуњава са посебном пажњом, а највриједнију цјелину чине ратна издања (1912-1913, 1914-1918, 1939-1945, 1992-1995).

Старе и ријетке књиге се обрађују се у електронском каталогу, а претраживање је могуће по различитим параметрима (аутор, наслов, година издања, издавач...)

Старе и ријетке књиге не износе из библиотеке и на располагању су корисницима искључиво у одјељењу читаонице.

 

Најновије