Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Борба за идентитет и опстанак народа: Историја Срба 1804-1918

Матична библиотека Источно Сарајево организује промоцију књиге „Борба за идентитет и опстанак народа: Историја Срба 1804-1918“ аутора Мирка Пјевића.

Промоција ће се одржати у четвртак, 1. фебруара, у 18.00 часова у Интернет читаоници Матичне библиотеке.

Заинтересованост за прошлост сопственог народа, као и одлично познавaње старије и новије историографске литературе , руководили су Мирка Пјевића да састави један синтетички преглед националне историје од Првог српског устанка па до завршетка Првог свјетског рата.
Описујући значајне догађаје из новије српске историје, као и знамените личности тог времена, аутор уједно промишља и читав историјски ток, нудећи читаоцима своје, често оригиналне закључке.
Поред преиспитивања одлука које је доносило српско руководство у оновременим данима, Пјевић критици излаже и интелектуалну елиту српског народа и њену улогу у кључним историјским тренуцима.
У књиза, између осталог, поред прегледа развоја историје Кнежевине Србије, а потом и Краљевине, Пјевић не заборавља да представи положај Срба ван граница Србије, прије свега оних у Аутроугарској, а који су били изложени расистичким и шовинистичким притисцима, покатоличавању и унијаћењу.
Књига завршава тезом да је Југославија „гробница српског народа“, а да су ту државу 1941. године срушили фашисти, потом 1945. године комунисти, а 1991. године амерички глобалисти.
Како аутор истиче књига је сажети приказ резултата историографије за период од 1804. до 1918. године. Она је у служби народа и убјеђења да народ који познаје своју прошлост има и будућност.

Најновије