Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Промоцијa књиге „Благоје Јововић: српски херој у вучјој јазбини”

Матична библиотека Источно Сарајево организује промоцију књиге ,,Благоје Јововић: српски херој у вучјој јазбини”. Промоција ће се одржати у Интернет читаоници Матичне библиотеке Источно Сарајево у четвртак, 14. децембра, у 19.00 часова. О књизи ће говорити Марија Јововић, ауторка и историчар проф. др Драга Мастиловић.

Књига „Благоје Јововић: српски херој у вучјој јазбини“ говори о Благоју Јововићу који је 1957. године у предграђу Буенос Ајреса извршио атентат на Анта Павелића, једног од највећих злочинаца Другог свјетског рата. Књига коју је написала Благојева кћерка, Марија Јововић, књижевница и професорица, несвакидашња је прича, која на више од 200 страница прати животни пут некадашњег припадника Југословенске војске у отаџбини и његову потјеру за крволочним злочинцем, вођом усташког покрета.

Благоје Јововић био је припадник Југословенске војске у отаџбини у Бјелопавлићкој војно-четничкој бригади и извршилац атентата на усташкога поглавника Анта Павелића 10. априла 1957. у Ломас де Паламору, предграђу Буенос Ајреса.

Када се партизанско – четнички сукоб завршио 1944. године Благоје Јововић је емигрирао у Италију. У Италији је боравио у разним избјегличким логорима. Радио је разне послове, а један период свог боравка је радио за италијанску Тајну обавјештајну службу. За вријеме рада у Тајној служби упознао је Јевреје који су га обавијестили да злогласни злочинац Анте Павелић ту борави и да га ту чувају. Тада је Благоје први пут дошао на идеју да пронађе Павелића и да изврши атентат на њега што се коначно и догодило 10. априла 1957. године у Аргентини.

Благоје је 1999. године, након 55 година, први пут посјетио СР Југославију. Допутовао је из Аргентине и посјетио манастир Острог. На исповијести код митрополита Амфилохија је признао да је он човјек који је извршио атентат на Анта Павелића и тако је шира јавност сазнала идентитет човјека који је пуцао на Павелића у Ломас де Палмору, Буенос Ајресу.

Тада је посјетио своје родно село Косић и гробље својих предака. Преминуио је после пар мјесеци од прве и посљедње посјете свом родном крају, 2. јуна 1999. године у Росарију, Аргентини.

Најновије