Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Ускоро снимање филма Јени Лигтенберг Ратни дневник Пале 1993-1995

Документарни филм „Јени Лигтенберг: Ратни дневник Пале 1993-1995„ ускоро ће бити снимљен у копродукцији Матичне библиотеке Источно Сарајево и Кинотеке Републике Српске.

Услови за снимање документарног филма створени су потписивањем Споразума о пословно техничкој сарадњи који су потписали вршилац дужности директора Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац и директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић. Споразум је потписан у просторијама Матичне библиотеке и обухвата копродукцију у сврху снимања документарног филма који би пратио промоцију књиге-дневника, а и омогућио да се јавност боље упозна са ликом и дјелом Јени Лигтенберг, која је ратне године провела на Палама и током тог периода написала дневник. Споразум такође подразумијева учешће у заједничком пројекту „Међународна културна сарадња“ за 2020. годину, затим планирање заједничких активности и пружање услуга које би биле потребне у циљу реализације снимања документарног филма.

Књигу „Ратни дневник Пале 1993-1995“ коју је написала Јени Лигтенберг приредио је академик Мирко Шошић, а представља драгоцјено и непристрасно свједочанство о рату на нашим просторима из угла холандске апотекарке, која је дошла у хуманитарну мисију 1992. године и остала све до 1995. године . Дневник је преведен са холандског на српски и као такав објављен у сарадњи са Светом књиге из Београда, а потом се Матична библиотека потрудила да књигу пренесе у аудио формат како би је учинили доступном и слијепим и слабовидим лицима. Након тога књига је преведена на енглески језик и у издању Матичне библиотеке објављена је 2020. године.

Да би књигу промовисали ван нашег језичког подручја у копродукцији са Кинотеком Републике Српске биће снимљен документарни филм, који би пратио промоцију књиге и омогућио да се јавност боље упозна са ликом и дјелом хуманитарке Јени Лигтенберг.

Матична библиотека Источно Сарајево се обавезује да ће дати на располагање сву потребну документацију којом располаже на ову тему, те обезбиједити новчана средства у сврху снимања и приказивања документарног филма.

Кинотека Републике Српске се обавезује да ће омогућити потребна техничка средства и учествовање у ангажману и што квалитетнијем снимању документарног филма Јени Литенберг „Ратни дневник Пале 1993 - 1995“.

Најновије