Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

War diary Pale 1993-1995

War diary Pale 1993-1995Матична библиотека Источно Сарајево објавила је књигу „Ратни дневник: Пале 1993-1995“ холандске апотекарке Јени Лигтенберг на енглеском језику „War Diary: Pale: 1993-1995“. Књига је објављена у преводу Бориса Брајовића и Ане Нинковић Савић. Саиздавачи су Град Источно Сарајево и Рублички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Јени Лигтенберг, апотекарка из малог холандског мјеста, уписала се у ред великих хероина 20. вијека. Вођена искреним човјекољубљем, храбро је отишла у њој непознатe Пале и провела близу три године у тамошњој ратној болници „Коран“. Посветила се бризи о рањеницима цијелим својим бићем. Била је задивљена херојством, хуманошћу и етиком српских љекара. Стекла је пријатељства за цио живот. Помагала је несебично и пожртвовано. Бољела ју је патња српског народа. А још више лицемјерност представника међународне заједнице који су манипулисали жртвама и слали у свијет нетачну и извитоперену слику ратне стварности, ширећи мржњу према Србима.

Поред свакодневног рада у болници, Јени Лигтенберг је пратила догађаје на јавној сцени. Била је неуморна. Слала је дописе западним редакцијама, обраћала се на многе међународне адресе и одлучно протестовала – као онда када је кра­јем ље­та 1995, уз уче­шће ме­ђу­на­род­них сна­га NA­TO по­че­ло бом­бар­до­ва­ње срп­ских бол­ни­ца у Па­ла­ма, Ка­син­до­лу, Бла­жу­ју, Брч­ком...

Професор Бранко Летић написао је у рецензији да је Јени Лигтенберг дио српске заједнице и да не смије бити забораљена као ни Мис Ирби, добротворка са почетка двадесетог вијека.

Странице Дневника Јени Лигтенберг представљају вриједан историјски документ о грађанском рату у Бо­сни и Хер­це­го­ви­ни. Књигу је приредио проф. др Мирко Шошић, а рецензенти за ово издање су проф. др Бранко Летић, Драган Калинић и Драган Давидовић.

 

Најновије