Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Метастаза

vracar metastazaУ издању Матичне библиотеке Источно Сарајево објављен је други роман књижевника Горана Врачара „Метастаза“.

Након романа „Седми дан“ који је добио и позоришну адаптацију, у новом роману Горан Врачар поново у центар романа ставља породицу, односно брачне парове, овај пут не једну, већ чак четири у једном врло кратком дану. Питања попут да ли је двоје породица и може ли пар људи бити породица кључна су тема романа, јер у Врачаревом роману дјеца нису кохезиони фактор породице и њихов је недостатак можда алиби. Али, алиби за шта, самоубиство или спас?

 „Поштујући досљедно драмско јединство времена, простора и радње и Горан Врачар своје приповиједање започиње касним јутром, да би га окончао у касни сумрак шкртог децембарског дана. Његова прича не траје тек неки дан, него неки, веома кратак дан. За фабулу је то таман довољно, укнапљено и прецизно сведено. Осам ликова, четири брачна пара, дјеца која су ту само с тога да нас подсјете да одлуке бездјецног, условно, главног јунака имају дубоког смисла, и мали град или периферија већег.

Метастаза је отуда рукопис романа једног уздисаја и неколико издисаја, нефабулативан све до самог краја, наизглед тром и леден као дан у којем се одиграва, али уједно и роман чији импулсивни завршетак тјера читаоца да се врати на почетак у потрази за загубљеним смислом и као такав је препоручљиво штиво свима који су се заглибили између сопственог хоћу и немам.“ (из рецензије проф. др Саше Кнежевића)

 

Најновије