Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Преминула пјесникиња Дара Секулић

Велика српска пјесникиња Дара Секулић својим књижевним дјелом већ се уписала у књигу вјечности, а као поета љубави и туге, борбе и опстанка наставиће да живи кроз живу пјесничку ријеч, ријеч која се не заборавља и траје вјечно, речено је данас на комеморацији Дари Секулић у Источном Сарајеву.

Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Трифковић Kулашинац, опраштајући се од Даре Секулић, истакла је да такви пјесници тешко могу доћи поново.

“Једним дијелом, зато што се Дара својим књижевним дјелом већ уписала у књигу вјечности а, с друге стране, долазе неке нове генерације – ни више тако питоме, ни више тако предане, ни више тако усредсређене на оно чиме се баве”, додала је Kулашинац.

Она је рекла да је Дара Секулић била велики пријатељ и неуморни сарадник Матичне библиотеке и њених читалаца.

“Невесела путовања наше пјесникиње од Kордунског Љесковца, па до изгнанства из Сарајева, била су и пелином натопљена и сузом посољена. Умјесто комадом погаче, она је у те сузе умакала своју душу…”, навела је Kулашинац.

Директор “Форум театра” Источно Сарајево Витомир Митрић, дугогодишњи пријатељ и сарадник Секулићеве, рекао је Срни да је ова велика српска пјесникиња посебно вољела традиционалну манифестацију Међународни фестивал поезије за дјецу и младе, и да се сваки пут неизмјерно радовала дјечијим радовима и стиховима које је пажљиво ишчитавала и оцјењивала.

“Скупа смо размишљали ком пјеснику ћемо да посветимо наредни 20. Фестивал дјечије поезије кога она, нажалост, није дочекала. А за тај јубиларни фестивал, пјесник се сам изабрао, то ће свакако бити вјечна Дара Секулић и њена незаборавна поезија”, поручио је Митрић.

Телеграм саучешћа породици Даре Секулић, која је преминула прије два дана у 91. години, упутио је књижевник и преводилац Стеван Тонтић са супругом Снежаном.

Комеморацији, која је почела интонирањем вокално-инструменталне композиције аранжиране према стиховима Дарине пјесме “И ја имам Сарајево своје”, присуствовали су поштоваоци њеног дјела и пријатељи покојне пјесникиње, а међу њима у име породице снаја Јасминка Пожек.

Комеморација поводом смрти српске пјесникиње Даре Секулић одржана је данас у просторијама Градске управе Источно Сарајево.

Стихове из најпознатијих Дариних пјесама говорио је глумац “Форум театра” Илија Мимић.

Присутни су били у прилици да се уписивањем у Књигу жалости опросте од Даре Секулић, а то ће у наредном периоду моћи да учине и посјетиоци Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Дара Секулић биће сахрањена данас у 13:00 часова на сарајевском православном гробљу Свети Марко.

Дара Секулић рођена је 1930. године у селу Kордунски Љесковац. До своје 10. године живјела је у родној кући која је спаљена 1942. године.

Након погибије родитеља боравила је по дјечијим домовима и ђачким интернатима.

Гимназију је похађала у селу Рујевац на Банији, те Италији, Сплиту, Карловцу, Загребу и Сиску, а Вишу школу за социјалне раднике завршила је у Сарајеву, гдје је живјела од 1953. године.

Вријеме посљедњег рата провела је са троје унучади у избјеглиштву, а у свој стан у Сарајеву вратила се 2002. године.

Према сопственој евиденцији, написала је 28 књига поезије.

 

(извор: Новинска агенција Републике Српске)

Најновије