Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Међународни дан дјечије књиге

Међународни дан дјечије књиге се обиљежава 2. априла. На тај дан је 1805. године у Данској рођен Ханс Кристијан Андерсен, славни дјечији писац.

Циљ је да се широм свијета пошаље јединствена порука – важно је читати дјеци! И важно је да дјеца читају, а и да се у дјеци развије љубав према књизи.

Књиге обликују начин на који посматрамо свијет. У њима упознајемо ликове који су неустрашиви, љубазни, храбри, авантуристи, пуни љубави, духовити, креативни, невини. Они нам помажу да превазиђемо страхове. Они нас подсјећају да је важно вољети. Књиге нас подстичу да мислимо. Рађају нам нове идеје. Књиге јачају самопоуздање и помажу нам да схватимо зашто смо то што јесмо, да откријемо одакле долазимо и схватимо куда желимо да идемо. Књиге нас забављају, насмију и расплачу. Књиге граде везе. Књиге одговарају на питања. Књиге постављају питања. Књиге су сјајни сапутници. Никада нисмо усамљени када читамо књигу. Књиге припремају дјецу за свијет одраслих.

И Дјечије одјељење Матичне библиотеке ће се придружити обиљежавању овог значајног датума.

Маскенбалом под називом „Главни јунак једне књиге“ и обучени у омиљене јунаке наших прича, у уторак 2. априла са почетком у 12 часова, полазници ће нам показати ко су главни јунаци са којима се поистовјећују, са којим ликом дијеле радост или тугу и кога воле да имитирају.

Дођите да заједно обиљежимо Дан дјечије књиге!

Најновије