Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Радионице традиционалне српске калиграфије

Радионице традиционалне српске калиграфије за дјецу и за одраслеМатична библиотека Источно Сарајево организује Радионице традиционалне српске калиграфије за дјецу и за одрасле.

Радионице ће се одржати у петак, 14. јуна, у два термина и то, од 11,00 часова за дјецу и у 17,00 часова за одрасле. Уколико желите да учите традиционалну српску калиграфију пријавите се путем наше фб странице, телефоном на 057/340-305 или путем мејла на info(et) matbibli.rs.ba.

 

 

  Број учесника на радионицама је ограничен.

 Програм радионица је сљедећи:

- Упознавање са алатима за писање

- Упознавање са средствима и материјалима за рад

- Ручно зарезивање барске трске

- Тонирање папира традиционалним техникама

- Основна начела израде једног калиграфског рада

- Приказ писања писма из средњег вијека

- Учешће полазника у практичном дјелу радионице

Радионица за дјецу траје од 60 до 90 минута.

Радионица за одрасле траје од три до четири сата.

Сав материјал је обезбијеђен. Оно што полазници ураде носе са собом. На једној радионици може да присуствује максимално 10-12 полазника.

Предавач на радионици Јованка Шоргић, сертификовани калиграф српске традиционалне калиграфије. Јованка Шоргић, по струци је калиграф и иконописац, запослена у сопственој калиграфско- иконописачкој радионици „Радионица искрица“. Калиграфијом се бави двадесет година, а иконописом петнаест. Поред свог запослења изузетно ангажована у раду Удружења „Минијатура“. Једна је од иницијатора организовања изложби калиграфије на којима је и сама учествовала. Дугогодишњи је предавач у кампу ”Студеница“ који окупља дјецу са Косова и Метохије и из дијаспоре. Својим бројним активностима у Удружењу доприноси промоцији калиграфије и других старих и умјетничких заната као и ширењу и очувању српске културе широм свијета. Учесница је на Фестивалу „Културне различитости“ у Бечу. Имала је   бројне самосталне и групне изложбе у земљи и Европи. За своје радове је награђивана и похваљивана за допринос у културном животу Србије.

Најновије