Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Завршена 11. "Чаролија нити"

Чаролија нити 2018.Проглашењем најбољих поставки и уручењем награда завршена је 11. изложба  „Чаролија нити“.

Ове године за разлику од досадашњих изложба је била посвећена празнику Младенци, а осим ручног рада технике, веза, хеклања и плетења, представљене су и друге технике као што је дрворез и интарзије.

Ове године и посјетиоци изложбе имали су прилику да оцјењују поставке па су по њиховом мишљењу најбољи били Казнено поправни завод  И. Сарајево, Удружење  грађана ,,Пробуди се“ и Пржуљ Стана. Жири који је радио у саставу  Бранко Пјевић, етнолог, предсједник, и чланови Станка Ждрале, ликов. дизајнер, Хелена Полић, сликар, Зоран Тодоровић, театролог и Миљана Мацан, библиотекар,  одлучио је да награди сљедеће излагаче: Срето Ковач  –  за најбоље  исказану  умјешност  у дрворезбарству  и очувању српске духовности ; СКУД- у  „Војковићи“  -  за оригиналност и аутентичност поставке излога у духу народне традиције; У. Г.  „Пробуди се“ -  за разноврсност изложених предмета према намјени, врсти и техници рада  и очуваност  народних рукотворина етнографске вриједности; Радојки Тешановић  -  за очуваност и израду народних рукотворина етнографске вриједности,  исказаном умијећу у поставци излога и разноврсности  изложених предмета према  тематском задатку  и примијењену  народну књижевност; Стани Пржуљ – за најбоље осмишљени слоган и исказану умјешност у техници веза; Радмили Чаваркапа – за најбољу креативност и умјешност примјене старих и нових техника ручног рада у изради предмета различите  намјене; Народној библиотеци Трново – за примјењену умјетност  у техници веза,  очуваност рукотворина и умјешност у поставци излога према тематском задатку; Казнено поправном заводу И. Сарајево - за најбоље исказану креативност и умијеће у поставци и декорацији излога; ЈУ Дом за старија лица  - за успјешну примјену ручног рада у рекреативно - здравственој терапији и доприносу очувања културе и умјетности;  Властимиру Пекић – за исказану умјешност у примјени умјетничког украшавања дрвета (интарзије) и очувању српске духовности.

Посебно су награђени  Етно група „Три сестрице“ за успјешно извођење пјесама стилизованог фолклора и очувању националног духа и јединства  и женска изворна група  „Одиве“  –  за успјешно извођење  изворне пјесме и  очувању народног стваралаштва.

Изложба „Чаролија нити“ до сада је била углавном посвећена Међународном дану жена, али од ове године је одлучено да свака сљедећа буде посвећена другом празнику везујући се за српску традицију и културу.

 

Најновије