Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Мултимедијална изложба поводом Дана књиге

Матична библиотека Источно Сарајево организовала је на Тргу Републике Србије мултимедијалну изложбу на којој је хронолошки приказан настанак и развој књиге – од појаве папира, преко штампарске пресе, па све до савремених електронских књига.

Изложба, чији су аутори Борјана Срдановић, Драгана Станушић и Зоран Танић, организована је поводом Свјетског дана књиге и ауторских права, у сарадњи са Општином Источно Ново Сарајево.

Срдановићева је рекла да је посебан акценат стављен на значај Цетињске и Горажданске штампарије, које представљају темељ средњовјековног идентитета на овим просторима.

“У оквиру изложбе, истакнут је и значај старе и ријетке књиге које су саставни дио фонда Матичне библиотеке, а неке од њих су “Хајдук Станко” Јанка М. Веселиновића, “Географски положај Србије” Јована Цвијића, те прво издање “Травничке хронике” Иве Андрића”, навела је Срдановићева.

Мултимедијална изложба траје око 20 минута, а биће приказивана до краја априла како би је видјело што више грађана.

“Матична библиотека Источно Сарајево на разне начине покушава да анимира грађане како би у што већем броју постали њени корисници, да им укаже на значај књиге и читања, те да обогати културни живот који није на завидном нивоу”, рекла је библиотекар Слађана Братић.

Братићева је рекла да је осим ове изложбе, за све љубитеље књиге организован и промотивни упис по цијени од пет KМ, који ће трајати до краја наредне седмице.

“Поред приступа фонду од 118.000 књига, нашим члановима је омогућен приступ и свим другим библиотечким системима у Републици Српској, а имају право и на коришћење свих наших читаоница, те стручну помоћ при одабиру литературе која им је неопходна”, рекла је Братићева.

Она је посебно нагласила њихова настојања да одређеним установама и другим библиотекама на подручју Сарајевско-романијске регије, али и Републике Српске, помогну при обнови књижног фонда.

Братићева је рекла да ће данас затвору у Војковићима поклонити 400 књига за њихову библиотеку у оснивању.

Свјетски дан књиге и ауторских права проглашен је 23. априла 1995. године на Генералној конференцији УНЕСКОа у Паризу, када га је прихватило око 80 земаља.

За дан обиљежавања значаја књиге одабран је дан смрти два велика европска писца, Мигела де Сервантеса и Виљема Шекспира.

 

 

Најновије