Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Стака Бокоњић

Бокоњић Стака (Босанска Градишка, 27. октобар 1885 - Сарајево, 15. октобар 1954) - Рођена сестра Вељку, Бранку и Васи Чубриловићу.

Након завршене гимназије у Београду (1905) студирала је и завршила медицину у Прагу. Прва жена у БиХ која је завршила студиј на Медицинском факултету. Након факултета, у Сарајеву је започела, а у Загребу завршила специјализацију из дерматовенерологије. У вријеме балканских ратова, уз одобрење аустроугарске власти, учестовала је у њима као добровољац. За вријеме Првог свјетског рата радила је у болници Милосрдних сестара у Загребу и отуда, у сарадњу са својим колегама помагала борце у Србији. Послије рата и завршене специјализације вратила се у Сарајево и била прва жена доктор специјалиста. Радила је у диспанзеру за кожне и венеричне болести при сарајевском Хигијенском заводу. Била је удата за педијатра Јову Бокоњића са којим је имала два сина, који су такође постали доктори: Ненад, неуропсихијатар и Рајко, интерниста. Све до пензије 1948. године радила је дерматовенеролошкој клиници у оквиру Државне болнице у Сарајеву. Била је активан члан Кола српских сестара, Удружења доктора, Материнског удружења и Црвеног крста. Била је предавач хигијене у Женској гимназији и прва увела сексуално васпитање у средње школе, због чега је имала непријатности. Као стручњак писала је и објављивала популарно-научне чланке из области полних болести. Била је почасни члан Француског клуба у Сарајеву. За заслуге стечене у балканским ратовима одликована орденом Св. Саве IV реда. Умрла и сахрањена у Сарајеву.

ИЗВОР: Извор: Јован С. Радојичић Биографије Срби западно од Дунава и Дрине: А-З, III, Нови Сад, 2009.

 

staka_bokonjic.jpg

Слијева надесно: Васо Чубриловић, Катица Радулашки, Стака Бокоњић, Бранко Чубриловић, Вида Копривица, Лепа Митраковић и Милорад Чубриловић

Извор:https://sr.wikipedia.org/srel

Најновије