Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

„Прича о никоме и ничему“ Јанка Самоуковића

Матична библиотека Источно Сарајево организује промоцију књиге „Прича о никоме и ничему“ Јанка Самоуковића.

Промоција ће се одржати у сриједу, 18. октобра, у 18.00 часова у Интернет читаоници Матичне библиотеке. О књизи ће поред аутора говорити и доц. др Раде Вучићевић.
Књига „Прича о никоме и ничему“ инспирисана је боравком аутора у логору Силос у Тарчину. Као двадесетогодишњак одведен је у логор у коме су се дешавале многе ружне ствари за око 700 затвореника. Јанко Самоуковић из ове голготе је изашао жив, али и јак човјек кога није затровала мржња. Самоуковић у књизи описује два логора, један видљиви и један невидљиви, онај видљиви је логор Силос, а други је други је онај у који је заточено човјечанство, логор лажног прогреса.

„Прича о никоме и ничему“ обилује дубокоумним онтолошко – психолошким категоријама праштања, том највећом хришћанском врлином, где жртва и страдалник стоје у истој судбинској равни и дели их само воља Божија и начин расподеле тешких улога у овоземаљском животу. Ту, у том логору смрти, сви су губитници – разлика је само у томе што тлачитељи губе душу, а потлачени живот и питање је ко више страда. По писцу овог одиста занимљивог дела, невине жртве имају другу, рајску шансу која следује мученицима и искушеницима, па то може понекад бити добра сатисфакција, искупљење од пролазности и пут ка вечности. - др Раде Вучићевић

Најновије