Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Конференцијa МетЛиб 2018

MetLibМатична библиотека Источно Сарајево ове године учествује на Конференцији МетЛиб 2018 која се одржава у Београду.

Тема Конференције је „Јавне библиотеке и изградња заједнице“, а Матична библиотека ће представити рад Одјељења за слијепа и слабовида лица и волонтерски рад у библиотеци. Организатор овогодишње Конференицје МетЛиб 2018 је  Библиотека града Београда. Ово је једна од најзначајнијих међународних конференција у области библиотечко-информационе дјелатности, која окупља реномиране стручњаке за библиотекарство и руководиоце јавних библиотека градова метропола. Конференција се организује у оквиру ИФЛА Секције библиотека великих градова (Metropolitan Libraries Section - MetLib).

Секција Метрополитских библиотека  има за циљ да буде платформа за јавне библиотеке градова са 400.000 или више становника, иако се могу укључити библиотеке који раде на широким и разноликим географским подручјима са истом или већом популацијом, а изузеци могу бити направљени нпр. за главне  градове или веће градове са мањом популацијом.
Секција Метрополитских библиотека, раније Међународна асоцијација метрополитских градских библиотека (ИНТАМЕЛ), датира од 1966. године, када је градска библиотека у Прагу организовала међународну конференцију за прославу своје 75. годишњице и позвала градске библиотеке из других земаља да присуствују. Састанак се показао као корисна мрежна прилика за размјену информација и промовисање развоја и унапређења библиотека. Оснивачки састанак ИНТАМЕЛ-а одржан  је у Торонту 1967.

Од 1968. године ИНТАМЕЛ је одржава годишње конференције увијек у другом  граду, а ове године домаћин је град Београд и Библиотека града Београда.

Информације о одржавању Конференције можете наћи и на линку: https://metlib2018belgrade.com/programme/

 

Најновије