Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Одржана Конференција МетЛиб 2018

Metlib 2018У Библиотеци града Београда од 13. до 18. маја 2018. године, одржана је једна од најважнијих свјетских библиотечких конференција – МетЛиб 2018.

МетЛиб конференцију организује ИФЛА Секција библиотека великих градова (IFLA Metropolitan Libraries Section) почевши од 1968. године. Матична библиотека Источно Сарајево имала је част да учествује на Конференцији и представи рад Одјељења за слијепа и слабовида лица и услуге за особе са инвалидитетом. Према оцјенама учесника, јубиларна 50. конференција успјешно је организована и била је мјесто представљања и разматрања иновативних библиотечких пракси.

Конференција је окупила преко четрдесет учесника из највећих свјетских јавних библиотека. На конференцији су учестовали директори и руководиоци јавних библиотека из укупно 16 земаља – САД, Канаде, Италије, Енглеске, Француске, Холандије, Финске, Немачке, Сингапура, Шпаније, Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и др.

Тема конференције гласила је „Јавне библиотеке и изградња заједницеˮ (Public libraries and community building). У складу са тим, конференција се бавила различитим услугама, програмима, пројектима и другим активностима путем којих библиотеке утичу, односно могу да утичу на добробит и напредак своје локалне заједнице. Одржано је више презентационих блокова (Оснаживање нове генерације – библиотечки сервиси за дјецу и младе, Отворени за све – библиотеке и социјална инклузија, Библиотеке као културно-образовни центри заједнице, Примјери добре праксе и визија будућности) на којима су представљени одабрани радови библиотека из Амстердама, Хелсинкија, Утрехта, Ротердама, Загреба, Источног Сарајева, Талина, Београда, Барселоне, Реуса и др. Матична библиотека Источно Сарајево представила је другог дана конференције у секцији "Open to all? Public Libraaries and Social inclusion", рад Одјељења за слијепа и слабовида лица и волонтерски ангажман ученика који снимају аудио књиге.

Посебан блок посвећен је представљању српских јавних библиотека и Библиотеке града Београда. Током пет конференцијских дана изложено је 20ак презентација, одржана су три форума, двије радионице, и бројне дискусионе сесије. Гост по позиву био је проф. Ендрју Смит, предавач на Emporia State University (САД).

Поред предавања и разговора, организоване су и посјете другим библиотекама (Народна Библиотека Србије, Библиотека Матице Српске) и културним установама (Матица Српска, Музеј савремене уметности), а инострани гости су упознати са историјом, културом и културним наслеђем Београда и Србије.

Према општој оцјени учесника, као и Корада ди Тилија, предсједника МетЛиб секције, ова конференција је и у организационом и у стручном смислу била изузетно успјешна и инспиративна.

Званични сајт конференције: www.metlib2018belgrade.com

Сајт МетЛиб секције: www.ifla.org/metropolitan-libraries

 

Најновије