Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Амбасадор Грчке у БиХ посјетио Матичну библиотеку

Амбасадор Грчке у БиХ Димитриос Папандреу и директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац разговарали су данас о могућој сарадњи с циљем промоције грчке историје, културе и језика.

Папандреу је рекао да је договорено да, у сарадњи са Центром за хеленске студије Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и Матичном библиотеком, буде организовано неколико догађаја који ће бити усмјерени ка промоцији грчке историје, културе, језика и неких значајних датума.

“У Републици Српској наилазимо на један врло топао пријем и велику заинтересованост људи да истражују о грчкој историји и култури. Много је људи који не само да воле Грчку, већ подржавају овај вид културне сарадње”, рекао је Папандреу новинарима у Источном Сарајеву, након разговора и обиласка Матичне библиотеке.

Према његовим ријечима, у понедјељак, 27. септембра креће онлајн курс грчког језика који Амбасада организује са Филозофским факултетом на Палама, а што је једна од раније договорених активности.

“Центар за хеленске студије Филозофског факултета функционише од маја, а договорили смо активности са Добојем и Високим. Сарадњу планирамо да проширимо и на Бањалуку”, истакао је грчки амбасадор.

Захваљујући грчком амбасадору на посјети, Кулашинац је рекла да је договорена сарадња како би се Грчка што боље промовисала на овим просторима, односно како би грчки језик и културу могло да упозна што више грађана.

Она је изразила наду да ће се Матична библиотека у наредном периоду придружити Центру за хеленске студије Филозофског факултета на Палама, како би својим корисницима могла омогућити похађање онлајн курса грчког језика, те обогатили свој књижни фонд.

Кулашинац каже да је упознала грчког амбасадора са радом Матичне библиотеке, са фондовима књига на грчком, али и на другим страним језицима, те о књигама грчких аутора које посједује ова установа. (извор: Новинска агенција Републике Српске)