Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Матична библиотека приступила ABC мрежи

Матична библиотека Источно Сарајево данас је потписала  споразум са The Accessible Books Consortium (ABC).

Потписивање уговора подразумијева  коришћење онлајн каталога који омогућава библиотекама за слијепе  и организацијама које служе особама са инвалидитетом, познатим као овлашћена лица, да лако добију доступан садржај који им је потребан. Придруживање овој мрежи подржава циљеве Маракешког споразума на практичном нивоу.

Потписници уговора (у овом случају Матична библиотека) које приступају мрежи дају свој каталог и могу захтијевати доступне дигиталне књиге које су дале друге организације у сврху допуњавања збирке и дистрибуције слијепим, слабовидим или на други начин онеспособљеним за читање у штампаном формату.

У оним земљама које су ратификовале и примијениле одредбе Маракешког споразума, такве књиге се могу размјењивати преко граница између овлашћених субјеката који учествују без тражења овлашћења од власника ауторских права.

Циљ  приступања  Матичне библиотеке овој мрежи је  повећање броја књига из цијелог свијета (на различитим језицима) у доступним форматима – као што су Брајево писмо, аудио, е-текст, увећани тисак – и њихова  доступност особама које су слијепе, слабовиде или на неки други начин онеспособљене да читају штампане књиге. Такође, овим споразумом омогућено је и стављање на располагање фонда Матичне библиотеке особама са инвалидитетом изван граница Босне и Херцеговине, а које желе да читају књиге на српском језику. Матична библиотека је прва од библиотека и организација које пружају услуге за слијепа лица из Босне и Херцеговине која је приступила овој мрежи.

The Accessible Books Consortium (ABC) је јавно-приватно партнерство које води Свjетска организација за интелектуалну својину (WIPO). ABC је отворен за библиотеке за слијепе и организације које служе особама са инвалидитетом, познате као овлашћени ентитети (АЕ), који би можда жељели да се придруже ABC Global Book Service. (Глобални сервис књига). ABC је онлајн каталог од 650.000 наслова на 80 језика доступних за прекограничну размјену, без формалности за одобрење према условима Маракешког споразума, који омогућава АЕ учесницима да лако добију приступачан садржај који им је потребан у 20 различитих приступачних формата . Глобални сервис књига је заправо практичан алат за подршку циљевима  Маракешког споразума тако што ће одредбе Уговора учинити оперативним за прекогранични пренос доступних књига.

На веб страници ABC можете пронаћи више детаља о активностима и услугама које се нуде и којима ће Матична библиотека и њени корисници убудуће имати приступ.

Најновије