Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Отворен тродневни сајам књиге

У Источном Сарајеву почео је тродневни сајам књиге у оквиру манифестације “Љето у Источном Новом Сарајеву”, на коме је присутно 10 излагача.

Сајам су отвориле помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић и директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац.
Сајам књига се одржава на Тргу Србија, а већ другу годину га организује Матична библиотека Источно Сарајево.
Ђаковићева је у обраћању присутнима навела да је циљ Министарства просвјете и културе да се књизи врати дигнитет, те да се аутори и издавачи ставе у први план.
„Издавачи су ти који формирају укус читалаца, а квалитет домаће продукције не зависи само од ланца аутор, издавач, читалац већ и од озбиљног ангажмана свих институција”, навела је Ђаковићева.
Она је указала да је основни задатак надлежних институција очување књиге, српског језика и писма као темеља културног и националног идентитета.
„Влада и Министарство просвјете и културе ће и у будуће пружати максималну подршку домаћој продукцији с циљем афирмације књижевника из Српске на домаћим али и свјетским књижевним сценама”, додала је она.
Кулашинац је навела да сајам представља идеалну прилика за промоцију издавачке дјелатности Републике Српске.
„Тиме ћемо настојати да до шире публике дође наше културно насљеђе овога краја као и стваралаштво овог народа. Међу издавачима имамо и оне који ће промовисати издавачку дјелатност из региона и тиме смо заокружили једну цјелину”, навела је Кулашинац.
Она је додала да је на сајму присутно 10 излагача који су распоређени на пет штандова.
„Имамо три библиотеке - Матичну библиотеку, Народну библиотеку са Пала и Народну и Универзитетску библиотеку Републике Српске. Што се тиче издавачких кућа ту су Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, „Имприматур“ из Бањалуке, као и Српско просвјетно друштво „Просвјета“ из Сарајева”, рекла је директор Матичне библиотеке Источно Сарајево.
Сајам књига у Источном Сарајеву почео је књижевним сусретом Владе Арсића и Ненада Милкића који је овом приликом представио своју нову књигу „Дистимија”.
„Та књига нема националну тематику, она је за разлику од мојих претходних књига гдје читаоце плашим другим људима, овдје плашим нама самима. Оним што је мрачно у нама и управо да би откривањем тог мрачног у нама побиједило добро над злим”, навео је Милкић.
Писац и новинар из Београда Влада Арсић изразио је наду да ће се и људима у Источном Сарајеву свидјети његов књижевни рад.
„Пишем у два жанра књижевности, а то су романсирана историја гдје из архива извлачим фосилизовану историју и приближавам је млађим нараштајима и то је оно што волим да радим. Оно што не волим је писање романа које се баве савременим пошастима као што су наркоманија, педофилија и трговина људима”, рекао је Арсић.
Током сајма, који траје до 17. августа, планирани су књижевни сусрети и промоције књига издавача и књижара из Републике Српске, као и библиотека које се баве издавачком дјелатношћу. (Новинска агенција Републике Српске)

Најновије