Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Округли сто завичајних одјељења

Okrugli sto zavičajnih odjeljenjaУ организацији Народне библиотеке „Стеван Самарџић“ из Пљеваља одржан је  други округли сто завичајних одјељења на тему „Екологија као предметна одредница у завичајним фондовима“.

Библиотекарка Матичне библиотеке Источно Сарајево, Ивана Куљанин учествовала је  на Округлом столу са темом „Култруна екологија Источног Сарајева – заштита стећака“.“Моја тема је “Културна екологија Источног Сарајева”, заштита стећака. Ово је прилика и да представим своју Библиотеку и свој рад. Ова тема је изузетно занимљива и необична” – истакла је Ивана Куљанин, у изјави за локалне медије.

На Округлом столу учествовали су и: Национална библиотека Црне Горе „Ђурђе Црнојевић“ Цетиње, Народна библиотека „Радосав Љумовић“ Подгорица, Градска библиотека и читаоница Котор, Библиотека „Милутин Бојић“ Београд, Библиотека „Вук Стефановић Караџић“ Пријепоље, Библиотека „Влада Аксентијевић“ Обреновац, Матична библиотека Источно Сарајево, Народна библиотека Рожаје, Народна библиотека и читаоница „Његош“ Цетиње, Народна библиотека Бијело Поље и Народна библиотека „Стеван Самарџић“ Пљеваља. Сви радови са овог стручног скупа биће објављени, као и са прошлогодишњег окупљања, на заједничком компакт диску, и будућим истраживачима, након обраде и каталогизације, постати корисна библиотечка грађа у будућим истраживањима. Уредница Округлог стола је Софија Јеловац, библиотекарка Завичајног одјељења НБ „Стеван Самарџић“.

Ова манифестација постала је саставни дио програмских активности Народне библиотеке „Стеван Самарџић“ тако да ће Библиотека и убудуће приређивати сличне скупове – истакла је Софија Јеловац уредница другог  Округлог стола завичајних одјељења.

Учесници у раду Округлог  стола представили су у својим презентацијама завичајне ресурсе, као и све оне носиоце информација које баштине у библиотечким фондовима, а који могу одговорити овој сложеној друштвеној теми. Ову међународну културну манифестацију, која је постала саставни дио програмских активности Библиотеке, подржало је Удружење библиотекара Црне Горе, нагласивши значај успостављања сарадње између баштенских институција, која се на овај начин реализује и доприноси библиотечко-информационој дјелатности. Као и претходне године, радови са овогодишњег Округлог стола биће објављени на заједничком компакт диску, који ће након обраде и каталогизације постати значајна библиотечка грађа на предложене теме.

 

 

Најновије