Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Радионица "Спремни за будућност"

Radionica У Београду је 26. и 27. октобра одржана радионица „Спремни за будућност“ на којој је учествовала и Матична библиотека Источно Сарајево.

Под слоганом „Откривај, учи, буди креативан“ референткиња др Ханелоре Фогт, директор Градске библиотеке у Келну, говорила је о актуелним трендовима у библиотекама, као и о будућој улози библиотека. У контексту дигитализације, изазов за библиотеке налази се на другом мјесту: библиотеке чине знање доступним! Наша сигурна будућност крије се у посредовању овог ресурса који расте експлозивном брзином. У преломним тренуцима у технолошком и друштвеном смислу, библиотеке су мјеста у којима се (изнова) оријентишемо.
Референткиња је представила неуобичајене методе за дигитално образовање и подстицање читања кроз игру, нарочито за дјецу и младе. Ријеч је о напредним понудама, прилагођеним за најшире групе становништва, које подстичу на активност – испробај, уради сам и уживај у новостеченим вјештинама – тако гласе наши нови циљеви. Радозналост и знатижеља су у првом плану. На основу примјера добре праксе приказно је  на који се начин библиотечке понуде и просторије сукцесивно могу прилагодити новим захтјевима. Ипак, колектив је тај који мора да подржи овај процес трансформације, јер да бисмо успјешно спровели иновације и промјене, то можемо учинити искључиво заједно.
Радионицу су организовали Гоете-Институти из Хрватске, Србије и Босне и Херцеговине.

Др Ханелоре Фогт је директор Градске библиотеке у Келну, која је 2015. године добила националну награду „Библиотека године“, баш као што је то био случај 12 година раније са Градском библиотеком у Вирцбургу, коју је претходно водила. Келнски културни савјет ју је 2016. прогласио „Менаџерком године у области културе“. Дипломирала је библиотекарство, завршила мастер студије у области менаџмента у култури и докторирала у области маркетинга у култури.  Била је, између осталог, предсједница савјетодавног  тјела „Информације и библиотеке“ у Гоете-Институту, чланица различитих гремијума Међународне федерације библиотечких асоцијација и институција (ИФЛА) и стратешки саветник за Фондацију  Била и Мелинде Гејтс. Широм свијета држи предавања и радионице на тему маркетинга у библиотекама, оријентације корисника, управљања иновацијама и личног развоја.

Најновије