Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Читаоци донирали 3500 књига

Novogodišnja jelkaМатичној библиотеци Источно Сарајево у прошлој години читаоци су донирали 3.500 књига, од којих је дио задржан, а дио поклоњен другим установама, изјавила је Срни библиотекар Слађана Братић.

Братићева каже да је Матична библиотека задржала 2.660 књига, а 790 књига су поклонили другим библиотекама, напомињући да је одређени број наслова био у лошем стању, па нису могли да их задрже.

-Књиге смо поклонили библиотеци Казнено-поправног завода „Кула“, Средњој школи „28. Јуни“, народним библиотекама у Источном Старом Граду и Љубињу, Српском просвјетном и културном друштву „Просвјета“ у Гламочу и, посредством Радио Сарајева, имиграционом центру у Бихаћу- рекла је Братићева.

Она је додала да су књиге поклонили библиотекама којима је то било неопходно, те да ће тако радити и убудуће.

Братићева каже да је одређени број књига размијењен са специјалним библиотекама за слијепа лица у Београду и Подгорици.

Она напомиње да постоје књиге које се више не штампају, а у Библиотеци су дотрајале, односно у лошем су стању и потребно их је замијенити.

- Библиотеке немају новца да купе све што је објављено, па, углавном, купују само један примјерак. Библиотека има велики број чланова и не могу сви одједном да читају исту књигу, тако да ће нам добро доћи по још неки примјерак- рекла је Братићева.

Она је још једном захвалила свим донаторима што су на овај начин помогли рад Матичне библиотеке.

Матична библиотека Источно Сарајево располаже књижним фондом од 118.000 библиотечких јединица.

Годишња чланарина у Матичној библиотеци износи 15 КМ, за студенте 10 КМ, а за пензионере 5 КМ. За породице погинулих бораца, ратне војне инвалиде и незапослена лица чланарина је бесплатна. (Новинска агенција Републике Српске).

Најновије