Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Од града до брда

Dara Sekulić - Od grada do brdaМатична библиотека Источно Сарајево објавила је библиофилско издање књиге „Од града до брда“ пјесникиње Даре Секулић. Књига садржи пјесме везане за Сарајево и Источно Сарајево, пјесме везане за њихове знане или још неопјеване кутке, али познате и непознате људе.

Књига је подијељена у три цјелине које имају своје поднаслове „Оно наше, што...“, „Кроз тунел у Булозима“ и „Ход према Новаковој пећини“. У књизи су објављене већ познате пјесме из претходних збирки, посвећене многим сарајевским насељима и улицама, а слиједе нове до сада необјављиване пјесме. У тим пјесмама се карта градских и приградских, за пјесникињу инспиративних мјеста, проширује на истраживачки и посвећенички начин.

„Биографија Даре Секулић и овај град као инспиративно (дакако, не увијек срећно, штавише – и трагично) мјесто њеног живота и стварања, у овом су се пјесничком дјелу увезали у једну велику, вишедеценијску причу. Та прича, испуњена „горким конацима“ али и обасјањима откривеном љепотом, прожета тешким сумњама и питањима, али и срећним тренуцима проведеним са племенитим људима или пак подаље од људи, у рајској природи око града, јесте прича о животу трепераве пјесничке душе, о отвореном и тананом духу једне изузетне лиричарке која се на сваком кораку (у граду и ван града) излагала узбуђењима и провокацијама из којих се рађају нове пјесме.

Заиста, Дара Секулић посијала је по Сарајеву и око Сарајева, као и у духу својих читалаца, незаборавне ријечи своје згуснуте, људски запитане и неријетко драматичне лирике, ријечи најдубље (ако и рањене, располућене) преданости судбинском мјесту свог живота и пјевања. То ће признати сваки читалац ове поетске „топографије Сарајева“ овог јединствено оствареног и драгоцјеног лирског вијенца „сарајевских пјесама“. То је- свему упркос! – велико и несебично Дарино уздарје свом лијепом и злосрећном граду, дјело које ова изузетна српска пјесникиња подарује сваком незлобивом љубитељу поезије““ (из рецензије Стевана Тонтића)