Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Образовање библиотекара - јуче, данас и сутра

Образовање библиотекара - јуче, данас и сутраДвадесет година образовања библиотекара у Републици Српској можда и није дуг период, али посматрајући услове у којима се одвијало, као и потребу континуитета професионалног образовања, овај период од великог је значаја. То је и допринос утемељењу једне професије, чији је статус у друштву све чешће угрожен.

Бити библиотекар у овом времену је врло комплексно. Посједовање општих и стручних знања, познавање технологија, као и друштвених процеса, омогућава визионарски поглед у будућност. Практичне вјештине су само пратећи сегмент тих процеса на којима се често задржавамо. Зато сваки скуп и расправа о сличним питањима треба да доведе до напретка у научном и професионалном смислу.

Одржавање округлог стола о теми „Образовање библиотекара-јуче, данас и сутра“ имало је за циљ обиљежавање двадесетогодишњице постојања формалног образовања библиотекара на Катедри за библиотекарство Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и виђење садашњег и будућег образовања.

Зборник обухвата радове који говоре о Катедри за библиотекарство, научном доприносу професора у њеном развоју и трајању ових двадесет година, професији библиотекара, формалном и неформалном образовању, као и систему образовања у другим земљама. Представљена је и библиотека Филозофског факултета у Палама, као и размишљања из угла школског библиотекара. Други дио Зборника доноси текстове о личностима које су дале немјерљив допринос образовању библиотекара на овим просторима, а нису више међу нама и са пијететом их спомињемо: проф. др Новица Петковић, проф. др Љубинка Башовић, проф. др Славко Леовац и проф. др Драган Бараћ.