Стефана Немање 6, 71123 Источно Сарајево 057 340 305 info@matbibli.rs.ba Радно вријеме: 08 - 19

Књижевно вече Марка Шелића Марчела

Књижевно вече Марка Шелића Марчела биће одржано у уторак, 15. августа, у оквиру Сајма књига на Тргу Србија у 19.00 часова.

Марко Шелић, познатији као Марчело, рођен је 22. јануара 1983. године у Параћину. Бави се писањем кроз прозу, новинске колумне и музику. До сада је објавио пет студијских албума и романе: „Заједно сами“, „Малтерего-књига прва: Рубикова столица“, „Малтерего-књига друга: Хигијена несећања“ и збирку текстова: „О људима, псима и мишима”, као и стотинак колумни за разне редакције.

Марчелова љубав ка књижевности почиње још у раном дјетињству, наставља се кроз студије на Филолошком факултету у Београду и коначно кулминира издавањем првог романа под називом „Заједно сами“ 2008. године. Роман истражује како човјек долази до спознаје смисла о животу, на хумористичан и помало мрачан начин. Марчело у овом дјелу откива како изгледа његова визија раја и пакла, те поручује да је једини начин да дођемо до истине тако сто ћемо смисао пронаћи унутар нас самих. Своју каријеру као аутор наставља издавањем збирке кратких прича под називом „О људима, псима и мишима“. Збирка поред прича садржи и текстове његових пјесама, аналитичке текстове и есеје. Да је писање његова страст, Марчело је показао објављивањем другог романа под називом „Малтерего“.  Роман је замишљен као трилогија, а њен први дио објављен је 2012. године под насловом „Малтерего, књига прва: Рубикова столица“. У овом роману Марко Шелић истражује људску психу и начин на који се свако од нас бори са бијесом, неправдом и жељом да заустави насиље путем насиља. Иако је роман мрачан и бави се озбиљним темама, у њему се може пронаћи црни хумор, Други дио романа излази 2017. године под називом „Малтерего, књига друга: Хигијена несећања“. Због жеље да што озбиљније и опширније приступи темама којим се овај дио романа бави, аутор је одлучио да га подијели на два дијела. Тако се први дио „Хигијене несећања“ бави посљедицама које трауме остављају на људе, пријатељством и успоменама, док други дио истражује шта је стварност а шта снови које људи начине својом верзијом исте. Марко Шелић је између романа првог и другог дијела трилогије издао још једну књигу, заједно са истоименим албумом Напет Шоу, 2014. године. Књига је збирка кратких есеја посвећених расвјетљавању значења пјесама са албума, текстова пјесама и слика насталих за вријеме стваралачког процеса. Како аутор сам истиче, једно не иде без другог, те како би се стварно схватила порука иза албума, мора да се прочита и књига, и обрнуто. Поред романа и кратких прича, написао је бројне чланке и колумне за разне новине, међу којима су и „Хупер“ и „Политика“.

Најновије